JM does not take responsibility for the translation
Harmonisering med söta bror

Harmonisering med söta bror

Nå er det min tur å flytte til Sverige! Jeg skal jobbe med virksomhetsutvikling. Her kan du lese om noe av det jeg skal jobbe med mens jeg er i Stockholm.

12.11.2019

Hei bloggen!

Nå har jeg flyttet til Sverige for min borteblokk og blokk 4 av 5. Jeg har fått testet ut det å være svensk i 3 uker, og jeg trives veldig godt. Jeg startet livet i leilighet allerede under teoriuken, så jeg fikk en liten overlapp med hvordan jeg kom meg til jobb med Kristine og Marius som har bodd i naboblokka under sin borteblokk. Vi hadde en veldig lærerik uke under teoriuken. Vi hadde presentasjon av business casen vår, to dager med lederopplæring og en ekskursjon til en ny havn som kommer utenfor Stockholm, for å nevne noe.

Jeg prøver så godt jeg kan å prate og skrive litt svensk. Målet mitt er at jeg skal kunne prate flytende (eller tilsvarene flytende) innen jeg skal ha en ny borteblokk i mars. Da skal jeg til Oslo for å jobbe i produksjon. Jeg krysser fingrene for at jeg klarer språkmålet mitt; Det vil tiden vise.

Mens jeg er her i Sverige skal jeg få jobbe med virksomhetsutvikling. Dette innebærer at jeg vil jobbe med konsernovergripende prosjekter eller oppgaver, ikke byggprosjekter som jeg har gjort til nå. Et prosjekt jeg har startet med kalles «Harmonisering av prosjekteringsanvisninger». 

Prosjekteringsanvisninger er JM-krav som forteller hvordan vi skal bygge boligene våre. Det kan være alt fra hvilket materiale som skal brukes til hvor tykke innerveggene skal være; Alt som har med hvordan vi skal bygge. I tillegg kommer TEK-kravene, NEK-kravene, norsk standard, normer, universell utforming og andre myndighetskrav.

Harmoniseringen går ut på at vi skal få prosjekteringsanvisningene våre så like som mulige i Norge og Sverige, der hvor ikke myndighetskrav eller kulturelle forskjeller setter en stopper for dette. «Kulturelle forskjeller?», tenker du kanskje for deg selv. Jupp! Noen eksempler på dette er hvordan vi bygger taket på blokker. I Norge er det mer vanlig med flate tak med innvendig taknedløp (ikke synlig taknedløp), mens man i Sverige bygger i mye større grad skråtak med utvendig taknedløp. 

For neste eksempel vil jeg stille deg et spørsmål: Hva tenker du når du går inn på et bad med gulvfliser uten varmekabler? Det kan nesten være definisjonen på katastrofe en kald desembermorgen, eller hur? I Sverige er dette et helt vanlig baderomsgulv. Så, joda, det er noen kulturelle forskjeller selv om man ofte tenker at det ikke er det.

 Jeg er også så heldig at jeg skal få jobbe med miljø og bærekrafts-avdelingen, bare at det her heter miljö och hållbarhet. Det tror jeg blir veldig lærerikt. For meg er det veldig viktig at vi, JM, tar et ansvar når det kommer til klimaet, og dersom jeg kan bidra med det vil jeg mer enn gjerne gjøre det. Du kan lese JMs åpne brev til unge HER

Jeg skal også ha litt andre oppgaver, og jeg forteller gjerne mer om det når jeg har kommet mer i gang med dem.

Vi snakkes plutselig! 

-Anja